Demente kan trygt tage bussen
Bistå-nålen til demente buskunder startede op som et forsøg i et samarbejde mellem Midttrafik og Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune. Nu har Midttrafiks bestyrelse besluttet at gøre ordningen permanent.
Forestil dig, at du rejser med bussen og pludselig kan du ikke huske, hvor du skal stå af. En kontrollør vil se din billet, men du kan ikke huske, hvor dit pendlerkort er. Du har en demenssygdom, og for dig er det livskvalitet, at du kan bevæge dig rundt i byen. Det kan Bistå-nålen hjælpe med.
Bistå-nålen hjælper demente
Siden oktober 2017 har demente med tilknytning til DemensHjørnet i Aarhus haft mulighed for at deltage i et forsøg, hvor de får udleveret en Bistå-nål til jakken.
Bistå-nålen er en hjælp til demente borgere i Aarhus Kommune. Chauffører og kontrollører kender til Bistå-nålen og kan derfor give demensramte kunder ekstra opmærksomhed, hvis de har behov for det. En tryghed som både demente og deres pårørende er glade for.
”Jeg er jo budbringer af Bistå-nålen ude hos borgerne, og så sent som i fredags fik jeg venlige ord om tiltaget med på vejen. Mange af vores borgere ser det som en hjælp til dem – jeg tror også det spiller ind, at de ved, at lige præcis chaufførerne kender til nålen, så de kan få hjælp, hvis de bliver usikre i bussen”, fortæller Agnete Andreasen, som er Demens- og Hjernekoordinator hos Demens- og Hjernecentrum Aarhus, Demens Praksisuniversitetet og DemensHjørnet Aarhus Kommune.
Samarbejde mellem Midttrafik og Aarhus Kommune
Bistå-nålen er resultatet af et samarbejde mellem Midttrafik og Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune. Demente, der er tilknyttet DemensHjørnet, kan få udleveret en Bistå-nål til deres jakke.
Midttrafik har informeret chauffører og kontrollører grundigt omkring ordningen, så de kan handle derefter, hvis de møder en kunde med en Bistå-nål. Forsøget med Bistå-nålen er blevet positivt modtaget. Ikke bare hos brugere og pårørende, men også hos Ældreminister Thyra Frank, der efter et besøg i Aarhus, har bedt om at få materiale om Bistå-nålen sendt til Christiansborg som inspiration.
Derfor har Midttrafiks bestyrelse besluttet at gøre ordningen permanent. Beslutningen lægger sig i halen af et øget fokus omkring demenssygdomme i medierne. Blandt andet på grund af demensugen på TV2 i uge 36. Det er en god nyhed for de mange mennesker, der er ramt direkte eller indirekte af sygdommen.
Arbejdet med Bistå-nålen fortsætter
Successen med Bistå-nålen får dog ikke projektdeltagerne fra DemensHjørnet til at hvile på laurbærrene. Midttrafik har medvirket til et direkte samarbejde mellem DemensHjørnet og Fly High chaufføruddannelsen.
Chaufførerne, som allerede nu kender til Bistå-nålen, vil på de kommende uddannelser lære meget mere om demenssygdomme, så de i højere grad kan forstå den dementes behov og blive bedre til at hjælpe.
Har du lyst til at arbejde med demens?
Alle chauffører på Fly High vil gennemgå emnet demens. Det betyder, at de chauffører, der kører i dit område, også bliver bedre til at identificere og hjælpe demente. Har du lyst til at starte initiativet med Bistå-nål op i din kommune, står Midttrafik til rådighed for sparring og videreformidling af kontakter. Skriv til Lone Winther lwj@midttrafik.dk, hvis du har tanker i den retning.